A változás

 

A változásokhoz való viszonyunk fejleszthető. Nem nehéz belátni, hogy a jelenlegi gyorsulva változó világunkban ez a képesség nélkülözhetetlen a sikerekhez. 

A változások során, a már ismert helyzet elmúlását jellemzően biztonságvesztésként éljük meg. Sokunknak van egy hiedelme arról, hogy a változatlanság ad egyfajta biztonságot az életünkben. Másokon könnyebb észrevenni, de gyakran bennünk is van hasonló, rejtett törekvés erre.

 

A változás gyorsul

A világunk folyamatosan változik, ezt tudjuk. (közhely ezer éve)

Kevésbé ismert, hogy egyre gyorsuló sebességgel változik. Előre nézve is kapkodjuk a fejünket, de a gyorsulás akkor látható igazán, ha visszatekintünk. Ha jobban belegondolunk és adatokat is vizsgálunk, akkor az látszik, hogy ez a gyorsulás hihetetlen mértékű! Szerintem exponenciális.

Hogyan is dolgoztunk 5-10-20 éve? Nem a nagyapám élete vagy az apám munkája a furcsa, hanem az enyém. Az, ahogyan alig pár éve végeztem. A mából nézve, szinte érthetetlen. 

A Pandémia időszak csak fokozta a sebességet. Többek közt megmutatta, hogy eddig lehetetlennek tűnő, évek óta halogatott változások képesek megtörténni néhány hét alatt.

 

A változásbiztonság lehet a versenyelőny

A változások menedzselése, kézben tartása, pár éve még versenyelőnyt jelentett. Mára ez eltűnt, a gyors, rugalmas lekövetés nem ad előnyt, ez mostanra a működés egyik alapfeltétele.

Ez fontos különbség!

Ma azok juthatnak verseny előnyhöz, akiknél a változás nem megoldandó problémát, hanem lehetőséget jelent. Energiát ad a fejlődéshez, nem pedig elveszi azt. Akik képesek mindezt lehetőségként, inspiráló élményként megélni, ők lesznek a jövő sikeres vezetői, vállalkozói!

 

Biztonságtámogatás

Én úgy látom, ez keveseknek megy könnyedén. Sokkal gyakoribb, hogy a változásokat mély, belső biztonság vesztésként éljük meg. Érzelmi szinten ez többnyire szorongást jelent. Ez nem valami féle hiba, vagy hiányosság, sokkal inkább természetes evolúciós örökség és társadalmi szintű tapasztalás eredménye. Sokszor és sok mindenben támogatott ez az ösztönös óvatosság bennünket. Egyáltalán nem véletlenül alakítottuk ki ezt magunkban.

 

Külön érdekesség, hogy a tünetek a változás előjelétől függetlenül jelentkezhetnek, bár a negatív irányú elmozdulásnál könnyebb észrevenni ezeket. Hisz miért szoronganánk egy pozitív változástól, ez nem logikus. Mégis megtörténik időnként.

 

Legyünk tudatában, hogy legtöbbünknek van egy ösztönös (tudat alatti) törekvése a változatlan felé. Igazából biztonságot keresünk, de ezt sokszor a változatlannal azonosítjuk. Érdemes tudni erről a mély programról és tudatosan megtámogatni a változások során jelentkező hiányérzeteket. Ettől válhat idővel biztonságos, inspiráló élménnyé egy, amúgy kényelmetlen, szokatlan helyzet.

 

Ha sikerül erősíteni ezt a képességünket, akkor az jelentős mértékben kihat a vezetői működésünkre, döntéseinkre, sőt, az elért eredményeinkre is.

 

Köszönöm, hogy itt voltál, remélem még találkozunk!